Kaupunginhallitus on kokoontunut jo monta kertaa kesäloman jälkeen, mutta tänään oli kesän jälkeen ensimmäinen valtuuston kokous. Ihan omaa paikkaa piti jo etsiskellä, sillä kaupunginhallitus kokoontuu Wetterillä eikä valtuustosalissa. Suurin osa päätettävistä asioista liittyi aiemmin tehtyihin valtuustoaloitteisiin. Lopulta kaikki päätökset menivät läpi esityksen mukaisesti ja vain yhdestä asiasta lopulta äänestettiin. Nostan kirjoituksessani esiin muutamia aloitteita, jotka eniten puhututtivat valtuustoa.
Kaupungissa on jo pitkään puhuttu veneilyn edellytysten parantamisesta. Nyt monestakin syystä asia on onneksi saanut vauhtia. Useampikin yrittäjä on ilmoittanut edistävänsä tankkausmahdollisuuksia ja tänään hyväksytyn aloitteen avulla saadaan edistettyä myös Sotkanrannan sataman toimintaedellytyksiä. Positiivista on se, että veneilyn edistämiseen suhtaudutaan myönteisesti yli puoluerajojen. Raha on tietysti aina se haastavin kysymys, mutta askelia kuitenkin otetaan eteenpäin budjetin suomissa puitteissa.
Valtuustoaloite yhdenvertaisuuden edistämisestä herätti intohimoja puolesta ja vastaan, asiasta ja myös asian vierestä. Kyse oli siitä, miten uskonnon harjoittaminen huomioidaan Hämeenlinnan kouluissa. Valtuutettu Ahonen teki toivomusponnen siitä, että ohjeistusta tarkennettaessa ei unohdettaisi Suomen kulttuuriperinteiksi muodostuneita tapoja, esimerkiksi Suvivirttä tai joulujuhlia. Valtuutettu Lindroos korosti, että Opetushallituksen tekemällä yhdenvertaisuutta huomioivalla ohjeistuksella nimenomaan tuetaan sitä, että jokainen voi harjoittaa oman vakauksen mukaista uskontoa, mutta samalla tuetaan yhdenvertaista lasten kohtelua niin, että ketään ei sysätä syrjään. Valtuutettu Kaunisto toivoi, että aloitetta ei politisoitaisi, vaan että keskityttäisi siihen, että ohjeita noudatetaan. Itse olen Kauniston kanssa hyvin samoilla linjoilla, että Opetushallituksen ohjeita on syytä noudattaa ja jos ei noudateta, tilannetta on syytä selkeyttää. Sen takia äänestin pohjaehdotuksen puolesta, mutta myös Ahosen ponnen puolesta, sillä näen että Suomen kulttuuriperinteiksi muodostuneita käytänteitä ei ole syytä hävittää. Lopulta pohjaesitys voitti molemmissa äänestyksissä.
Valtuustossa päätettiin hyväksyä asuntopoliittisen toimenpideohjelman tekeminen. Koska asia on kaupungin kasvun näkökulmasta erittäin tärkeä, päätin pitää aiheesta puheen valtuustossa.
Asuntopolitiikka on paljon muutakin kuin sosiaalipolitiikkaa. Me kaikki valtuutetut haluamme, että Hämeenlinna on kasvava kaupunki. Jotta Hämeenlinna voisi kasvaa, on oleellista, että Hämeenlinnassa on tarjolla monipuolista asumista niin keskustassa, asuinalueilla keskustan ulkopuolella ja maaseudulla.
Asuntopolitiikka ei ole pelkästään kaavoitusasia, vaan myös hyvin vahvasti myös esimerkiksi koulu- ja päiväkotiverkkoihin liittyvä asia. Kuten esimerkiksi Vuorentaan tonttimyynti on osoittanut, hyvällä sijainnilla ja koulujen lähellä olevat tontit ja asunnot kyllä käyvät kaupaksi. Oleellinen kysymys, että miten pystymme tarjoamaan tontteja juuri niiltä alueilta, joka oikeasti kiinnostaa muuttamaan kaupunkiin.
Keskustan elinvoima on hyvin pitkälti riippuvainen asuntopolitiikasta. On selvää, että yritykset ovat siellä missä ihmiset liikkuvat. Mitä enemmän keskustaan saadaan uutta rakennuskantaa ja asukkaita, sitä enemmän sinne saadaan palveluiden käyttäjiä.
Viime viikolla saatu viesti Hämeen Ammattikorkeakoulun rehtorilta ja vararehtorilta oli hyvin selkeä; Jos emme pysty tarjoamaan asuntoja opiskelijoille, ei myöskään HAMK voi ottaa nykyistä enempää opiskelijoita. Jos keskustaan rakennettaisiin asuntoja opiskelijoille, saataisiin kaksi kärpästä yhdellä iskulla; keskustaan lisää elämää ja kaupunkiin lisää opiskelijoita, jotka parhaimmillaan myös jäävät opiskelujen jälkeen asumaan kaupunkiin.
Vaikka hyvinvointi siirtyy hyvin vahvasti hyvinvointialueen vastuulle, me emme voi kuitenkaan ummistaa silmiä ikäihmisten asumiseen liittyvältä politiikalta. On selvää, että hyvinvointialueiden käynnistämisessä on haasteita. Iso riski ja huoli on, että hyvinvointialueiden kustannukset päätyvät vielä kuntien kukkarolle tavalla tai toisella. Mitä paremmin pystymme edistämään ikäihmisten hyvinvointia ja asumista kotona, sitä paremmin meillä on edellytykset edistää ikäihmisten mielekästä elämää ja samalla myös huolehtia taloudellisista edellytyksistä.
Yllä mainittujen lisäksi puhuttiin esimerkiksi koulukuljetuksista, lähiruoasta ja Euroopan nuorten teemavuodesta. Kokouksessa hyväksyttiin muutamia eropyyntöjä ja eroavien tilalle valittiin uudet toimijat. Pasi Honkanen (PS) valittiin sivistys ja hyvinvointilautakuntaan ja Karoliina Frank (KOK) kaupunginhallitukseen Mika Walkamon henkilökohtaiseksi varajäseneksi. Toiminnan ja talouden puolivuotisraportin osalta kaupunginhallituksen puheenjohtaja Koskinen kertoi iloisena siitä, että verotulot ovat kasvaneet, mutta muistutti samalla siitä, että kulut ovat myös kasvaneet. Tällä hetkellä ollaan budjetin mukaisessa tilanteessa, mutta monestakin näkökulmasta tilanne on erittäin epävarma. Koskinen totesi, että talouden tasapainotus on välttämätöntä ja huolena on myös se, että hyvinvointialueella rahat ovat loppu, ennen kuin ne on edes perustettu.
Ota rohkeasti yhteyttä ja tule seuraamaan ja keskustelemaan kanssani myös Facebookissa. Löydät minut myös Twitteristä, LinkedIn:stä ja Instagramista nimimerkillä @kalehto.
Blogin kuvan tiedot
Kuvaaja: Kirsi Lehto
Paikka: Hämeenlinnan Raatihuoneen valtuustosali. Kuvassa vasemmalta oikealle allekirjoittanut, Kalle Virtanen (takana), Karoliina Frank, Anna-Mari Kuvaja, Antti Ahonen, Seppo Kuvaja ja Mika Walkamo.
コメント